zubní náhrady

V rozporu s představou některých lidí, s používáním zubní náhrady starost o ústní dutinu a její hygienu nekončí. Ve skutečnosti je tato důsledná péče stejně důležitá jako v případě, že dotyčný zubní náhradu nepoužívá. Prostředí, které v ústech vytváří zbytky potravin a nápojů, které během dne konzumujeme, je pro bakterie velmi lákavé bez ohledu na to, zda je náhrada přítomná či nikoliv. A problémy, které nám tyto bakterie mohou způsobit jsou závažné v obou případech. V čem tedy spočívají rizika nedostatečné péče o zubní náhradu? A jaká péče je ta správná?

Bakterie si nevybírají

zubní bakterie

Bakterie, které se v podobě plaku usazují na vlastních zubech mohou při nepravidelném a nedůsledném odstraňování způsobovat zánět dásní. Používání zubní náhrady na těchto procesech nic nemění, zánět dásní vyvolají bakteriální toxiny usazené pod náhradou stejně spolehlivě.

Jako kterýkoliv jiný zánět i tento má za důsledek snížení obranyschopnosti organismu a v případě, že se z toho či onoho místa (v našem případě z ústní dutiny) rozšíří do krevního oběhu a orgánů jako je srdce, plíce apod., má potenciál způsobit opravdu vážné zdravotní komplikace, od zvýšeného rizika infarktu a mrtvice až po vznik některých typů rakoviny.

I náhrada si zaslouží naši péči!

stomatologie

Z výše uvedeného je zřejmé, že zubní náhradě je třeba věnovat stejnou péči jako vlastním zubům. Problém jistě není v nedostatku prostředků na čištění zubních náhrad, kterých je na trhu dostatek, jde spíše o výběr toho nejvhodnějšího. Mnoho přípravků využívá k odstranění plaku kyslík, který je dostatečně agresivní, aby náhradu vyčistil dostatečně, přitom však současně dochází k poškozování náhrady. V trhlinách, které v zubní náhradě vznikají se poté hromadí bakterie, které je obtížné odstranit.

Řešením je čištění zubních náhrad za pomoci kyseliny citronové, která plak odstraňuje s vysokou účinností a současně je k materiálu zubních náhrad velmi šetrná. Nedochází tak ke vzniku mikrotrhlin.

Péče o zubní náhrady je velmi důležitá, vybírejte proto metody čištění pečlivě!

Share: