zubní sklovina

Nejtvrdší tkáň v lidském těle a oddaný ochránce našich zubů – to je sklovina. Ani ona ale není nezničitelná a pokud chceme, aby našim zubům toto brnění vydrželo co nejdéle je potřeba se o sklovinu dobře starat a v boji se škodlivými vlivy jí pomoci. V čem konkrétně ale spočívá její význam a jak přesně se máme ke svým zubům chovat?

Zubní sklovina

Sklovina je poměrně tenká, avšak velmi tvrdá, vnější část zubu. Každý den nám umožňuje bezproblémové žvýkání, chroupání a kousání, stejně jako izoluje citlivé části zubů od vysokých či nízkých teplot a potenciálně nebezpečných látek. Nejedná se ale o živou tkáň, sklovina neobsahuje živé buňky a z toho důvodu je na rozdíl např. od kostí neopravitelná. O důvod víc, proč si na její poškození dávat dobrý pozor!

Rizika poškození skloviny

První skupina rizik, které na sklovinu čekají, je spojená s mechanickými vlivy – skřípání zubů (především ve spánku) a kousání do tvrdých předmětů mohou sklovinu velmi výrazně poškodit. Dejte si na ně proto pozor.

Zubní sklovinu však mohou poškodit i mnohé potraviny a nápoje. V největší míře se to týká kyselých nápojů, typicky sycených a ovocných limonád ale také čaje s citronem. Není od věci si vždy po jejich konzumaci vypláchnout ústa čistou vodou.

Podobný problém představují i potraviny mající vysoký obsah cukru a škrobu. I s těmi je třeba zacházet opatrně a po jejich konzumaci ústní dutinu vypláchnout či jí dopřát očistu v podobě žvýkačky.

zubní sklovina

Další vlivy zahrnují genetické parametry, látky obsažené v některých lécích, některé choroby atd. Je zřejmé, že v těchto případech není řešení tak snadné a vyžaduje specializovanou péči.

Starost o sklovinu se nicméně vyplatí v každém případě, nikdy jí proto nezanedbávejte!

Share: