mýt o zubech

Čištění zubů je činnost, které by každý z nás měl věnovat náležitou pozornost. Základy péče o ústní dutinu nám vštípili rodiče a my je předáváme svým dětem. Ne všechny informace, které mezi lidmi kolují jsou však správné a pravdivé, jako v každém jiném oboru, i zde existuje celá řada pevně zakořeněných mýtů a polopravd. Ty nás v lepším případě neposunou ke zdravějšímu chrupu ani o píď, v tom horším nám mohou přímo uškodit. Jaké mýty o čištění zubů patří k těm nejrozšířenějším?

1.      Pravidlo tří minut

Až příliš často se soustředíme na dodržení doby čištění, namísto toho, abychom se ujistili, že si zuby čistíme správně a kvalitně. Na tříminutovém čištění zubů nemusí být samo o sobě nic špatného, v případě, že používáme špatnou techniku, nám ale mnoho nepomůže.

2.      Čím více pasty, tím lépe

čištění zubů

Další široce rozšířený omyl spočívá v názoru, že čím více zubní pasty použijeme, tím lépe si zuby vyčistíme. Pasty postačí ve skutečnosti pouze množství o velikosti zrnka hrášku, opět záleží mnohem více na správném pohybu kartáčku.

3.      Ústní voda nahradí čištění zubů

V tomto případě se jedná o skutečně velký omyl. Ústní voda je pouze doplněk k řádně prováděné ústní hygieně a sama o sobě nám zuby vyčistit nedokáže. Zubní plak z povrchu zubů je vždy třeba odstranit mechanicky.

4.      Snědené jablko vydá za čištění zubů

jablko

Jedná se o mýtus z podobného soudku jako je ten předchozí. Jednalo se sice o oblíbenou radu našich babiček, pravda je ale taková, že konzumací jablka nejen, že si zuby nevyčistíme, navíc se do úst dostanou další cukry a ovocné kyseliny. Vše je tedy právě naopak, po jablku byste si měli alespoň vypláchnout ústa, pokud ne zuby přímo vyčistit.

5.      Tvrdší kartáček je účinnější

Při čištění zubů není rozhodující hrubá síla, nýbrž správné pohyby. I měkčí kartáček je schopen zuby dobře a kvalitně vyčistit, musí jej však vždy vést ruka, která ví, jak na to. Jedině v takovém případě nemá zubní plak šanci.

6.      Bez zubní nitě se obejdu

Pokud i vy vnímáte zubní nit jako něco nadbytečného, děláte chybu. Zubní nit je nepostradatelný pomocník při čištění mezizubních prostor. Právě ona totiž dokáže dostat zubní plak z míst, kam se kartáček nedostane.

7.      K zubaři stačí chodit pouze s bolestí

Preventivní prohlídky jsou neoddělitelnou součástí péče u chrup. Návštěva stomatologické ordinace v době, kdy nás to či ono bolí, je již většinou pozdě a náprava daného problému se neobejde bez nákladných či nepříjemných aktivit typu vrtání.

Share: