krvácení dásně

Nevinně vypadající pramínek krve po vyplivnutí zubní pasty je jedním z nejvýznamnějších signálů značících potenciální problém v ústní dutině. Takovéto setkání s krví v umyvadle by mělo vždy spustit alarm, neboť naznačuje zánět dásní. Gingivitida, jak se tento zdravotní problém odborně nazývá, je velmi běžným, přesto však potenciálně závažným, onemocněním, které není radno podceňovat. Kam až tedy může tento problém zajít? A jak jej řešit?

Kam vede krvácení dásně

Krvácení dásní patří spolu s jejich zvýšenou citlivostí a zčervenáním mezi typické příznaky zánětu dásní, kterým v některé fázi života onemocní až 90 % populace. Příčinou problému jsou bakterie. Pokud dostane jimi tvořený zubní plak šanci a není pravidelně a dostatečně pečlivě odstraňován, může dojít k jejich průniku dovnitř dásní (nejčastěji v prostoru okolo zubních krčků) a výsledkem je zmíněný zánět.

Krvácení může být pocitově nebo esteticky nepříjemné, jedná se však o pouhý příznak onemocnění. Tím skutečným rizikem je hrozící vznik parodontitidy, která může vést až ke ztrátě zubů. Pokud se člověk s drobným krvácením smíří a naučí se jej ignorovat, dává bakteriím šanci a čas k tomu, aby zuby poškodily natolik, že nakonec vypadnou.

Prevence a léčba

Boj s gingivitidou přitom není nikterak náročný. Její léčba i prevence jsou prakticky totožné a spočívají v dostatečně kvalitním čištění zubů a mezizubních prostor od plaku, vyplachování úst po každém jídle (zvláště pak po konzumaci nápojů a potravin s vysokým obsahem cukru) či aplikaci ústní vody. Klíčem k úspěchu je přitom pečlivost, důslednost a pevná vůle.

 

V případě, že se s krvácením z dásní setkáte i vy, neváhejte a poraďte se se svým stomatologem. Ten je schopen určit míru závažnosti problému a vytvořit plán jeho řešení. Z jistého úhlu pohledu můžeme být za krvácení dásní rádi, varuje nás totiž před rozvíjejícím se závažným problémem a dává nám šanci zareagovat dříve, než bude příliš pozdě.

Share: