První věc, kterou musíte zvládnout je správné čištění zubů. Ústup dásní je bohužel prakticky nevratný proces a jejich znovuobnovení není coby řešení problému na stole. Lze se nicméně pokusit alespoň o zpevnění dásní a zastavení jejich ústupu.

Doporučeno je pravidelné masírování dásní od kořene ke korunce. Správný postup vám jistě poradí váš stomatolog nebo dentální hygienista, jehož byste měli v případě obtíží navštívit v každém případě (ostatně na pravidelné prohlídky byste k němu měli chodit pravidelně). Nechte si také poradit správnou techniku čištění zubů, možná, že příčina vašich obtíží se skrývá právě zde. Je na místě zdůraznit, že citlivá místa je třeba čistit s ještě větší pečlivostí než ostatní zuby. Je velkou chybou se jim při čištění zubů vyhýbat – zubní plak totiž dásně ještě více poškozuje a celou situaci zhorší.

Jaký je ten správný způsob čištění zubů?

Základ je, že kartáček by neměl být tvrdý. Pohyb by měl být nasměrovány z dásně na zub a na dásni také začínat, při její masáži.

Odhalené krčky a plastika dásně

Jakmile jste zvládli správnou techniku ​​čištění zubů a stále trpíte na citlivost, je zde možnost odhalených kořenových krčků, v tom případě  je nejlepším řešením umělá plastika dásně. Plastika dásně – to je doplnění dásně tam, kde chybí.  K doplnění chybějících měkkých tkání se používá dáseň za posledními zuby v horní části čelisti či umělé membrány. Existuje jich mnoho různých druhů, jejichž volba závisí na tvaru, velikosti obnažených krčků a preferencích chirurga.

Tento proces zabraňuje ustupujícím dásním, zvyšuje její kvalitu, stává se hustší a odhalené krčky zmizí, čímž se zlepší vzhled (bílá a růžová estetika) a funkce (citlivost zmizí). Navzdory skutečnosti, že se jedná o chirurgický zákrok, plastika dásně nepřináší pacientům mnoho nepohodlí.

Share: