Jak vypadá zubní kaz?

Zubní kaz provází lidstvo odnepaměti, a i dnes patří mezi vůbec nejčastější lidské choroby. Podle průzkumu Světové zdravotnické organizace postihl v některé fázi života zubní kaz prakticky každého člověka na planetě. Ani tato statistika však nic nemění na faktu, že jeho odstraňování je nepříjemnou a bolestivou záležitostí, které by se každý pacient velmi rád vyhnul Jak tedy zubní kaz vzniká, jak vypadá a jak se proti němu můžeme bránit?

Příčiny zubního kazu

Příčiny zubního kazu

K hledání příčin vzniku zubního kazu můžeme přistoupit z několika úhlů. Ti, kdo se ve škole nikterak neštítili chemie si jistě dokáží snadno představit, jak kyseliny produkované bakteriemi při jejich metabolickém štěpení sacharidů postupně naleptávají jinak velmi tvrdou a odolnou zubní sklovinu až jí způsobí skutečně velké a nevratné škody. Výhodou tohoto vysvětlení je jednak to, že z něj skutečně pochopíme, co se nám v ústech děje, ale do jisté míry i fakt, že odpovědnost za vznik kazu snímá odpovědnost z nás samých. Pravda je však taková, že bakterie si do svých úst často zveme sami, a tak i druhý způsob osvětlení vzniku zubního kazu lze považovat za správný – pokud máme špatné stravovací návyky a špatnou ústní hygienu, zaděláme si na něj.

Jak kazy vypadají a jak jim předcházet?

Jak kazy vypadají

Postup vzniku zubního kazu je postupný a podle toho se mění i jeho podoba. Zprvu jej nelze okem vůbec rozpoznat. V druhé fázi si již zkušené oko dokáže na zubu všimnout nápadně bílé oblasti, která signalizuje blížící se problémy. V této fázi lze ještě vše napravit a zub se dokáže – pokud k tomu dostane podmínky – sám opravit. Budeme-li dodržovat pravidelný harmonogram návštěv zubního lékaře, kaz většinou lékař objeví v této fázi a my tak budeme mít dost času na nápravu. V opačném případě ale dáme kazu dostatek času na to, aby narostl do své další fáze, která je většinou charakterizována černou barvou skvrny (není to však 100 % pravidlo) a jeho odstranění již vyžaduje vrtání, které tak nemáme rádi…

Share: