vytažení nervů

Pojem endodontické ošetření je asi pro většinu lidí kromě odborníků z oboru neznámý, pokud se ale místo něj řekne „čištění kanálků“ nebo „tahání nervu“, situace se obrátí. V celé řadě případů je totiž odstranění zanícené zubní dřeně, které je podstatou zmíněného zákroku, jediným způsobem, jak zbavit zub bolestivosti. Není proto divu, že osobní zkušenost s tímto zákrokem má nejeden člověk. Ty, kteří se na něj teprve chystají, potom zajímá především to, zda jde o bolestivý zákrok a jak dlouho po něm bolest přetrvává. Odpověď na tuto otázku se nachází v následujícím krátkém textu.

Postup ošetření

kořenové kanály

Prvním krokem je při tomto zákroku samozřejmě důkladně vyšetření prováděné jak pomocí rentgenu, tak dalších metod (chladový test, poklep atd.). Po vyšetření je v případě potřeby odstraněna plomba, případně odvrtán všechen zubní kaz. Další krok spočívá v proměření a zmapování nervových kanálků včetně změření jejich délky. Teprve potom lze přistoupit k vlastnímu čištění. To se provádí pomocí malých, jednorázových vrtáčků a dezinfekčního roztoku. Posledním krokem je potom aplikace kořenové výplně.

Bolestivost zákroku

bolest zubu

Vlastní zákrok je v běžné situaci dlouhý 1-2 hodiny a lékař jej provádí v lokální anestezii. Pacient proto během zákroku nic necítí. I když je takto ošetřený zub již prostý citlivosti, jisté komplikace nejsou však ani u toho, úkonu vyloučené. Pomineme-li možnost zalomení nástroje v kanálku, vždy je možné, že dojde během zákroku k podráždění okolních tkání. Stejně tak platí, že zánět může přetrvat v některém z malých bočních, tzv. přídatných, kanálcích. Zvýšená citlivost a bolestivost po zákroku není tedy vyloučená. Pokud by však přetrvávala déle, než několik málo dní anebo se dokonce s postupem času zhoršovala, je na místě svého zubního lékaře kontaktovat a konzultovat s ním další postup.

Share: