Lékařská věda postupuje vpřed mílovými kroky a obor stomatologie rozhodně nezůstává pozadu. Nové poznatky, postupy i technologie umožňují provádět zákroky rychleji, efektivněji, s menším rozsahem poškození okolních oblastí ústní dutiny i s kratší dobou hojení. Ani implantace coby jeden ze základních stomatologických zákroků nezůstává stranou a těží z využití nejmodernějších IT technologií. Jak tedy tzv. implantace dle šablony probíhá a v čem spočívají její výhody pro pacienty?

Jak probíhá implantace dle šablony

implantace

Implantace dle šablony spočívá v prvotním vytvoření rozsáhlých datových souborů prostřednictvím CBCT rentgenů a intraorálních skenů ústní dutiny (kostí i měkkých tkání), ze kterých je následně vytvořen přesný počítačový 3D model, ve kterém je možné navrhovat pozice implantátů. Ze získaných dat je dále prostřednictvím technologie trojrozměrného tisku vytvořena s mikrometrovou přesností šablona obsahující vodící otvory a kroužky, které umožňují přesné umístění implantátu ve smyslu pozice i hloubky, vedou nástroje lékaře a tím usnadňují i zefektivňují celý zákrok.

V čem spočívají výhody pro pacienty?

Zásadní výhodou této metodiky je sdílení stejného datového souboru mezi zubní ordinací, laboratoří a výrobním centrem. Implantáty jsou při použití šablony umisťovány přesněji, rychleji a šetrněji. Výrazně kratší doba hojení a minimalizace nepříjemných pocitů jsou další faktory, které pacienti maximálně oceňují.

Implantace dle šablony je dalším příkladem moderních stomatologických postupů využívajících výhod IT techniky a nejnovějších technologií. V naší ordinaci je pravidelné udržování kontaktu s novými postupy a technologiemi samozřejmostí a jsou našimi zkušenými lékaři co nejdříve aplikovány, vždy v kombinaci s osobním přístupem ke každému pacientovi, maximální profesionalitou a s využitím dlouholetých zkušeností v oboru.

Share: